Kadın milletvekilleri küfüre ‘dur' diyecek

Meclis`te kadın milletvekilleri, yeni yasama yılının başladığı gün bildiri yayınlayarak, kaba ve yaralayıcı dil kullanılmaması konusunda erkek milletvekillerini uyaracak.

Gündem 21.07.2013 10:47:01 0
Kadın milletvekilleri küfüre ‘dur

Meclis`te kadın milletvekilleri, yeni yasama yılının başladığı gün bildiri yayınlayarak, kaba ve yaralayıcı dil kullanılmaması konusunda erkek milletvekillerini uyaracak.

AK Parti Grup Başkanvekilii Mihrimah Belma Satır, hakaretin, yanlış hareketin, küfürün, kadını ve erkeğinin olmayacağını vurgulayarak, ancak son zamanlarda bu tür ifadelerin daha çok erkekler tarafından kullanıldığını söyledi.

Hakaret ve küfürlü söz kullananların özür dilemelerinin de su üstünde kaldığını, özürlerin kerhen yapıldığını ifade eden Satır, şunları kaydetti:

"Özürler, tribüne oynamak adına, yani seçmene selam vermek babında. Kullanılan abartlı ifadeler, küfürler var. Bu toplum artık kendini geliştirdi, bunları kabul etmiyor. Yaptığımız saha çalışmaları da bunu gösteriyor. Bizden olsun, diğer muhalefet partilerinden olsun, aşırı söz ve eylemler, hiçbir şekilde halkta  kabul görmüyor.  Bunların karşılığının da oy olmadığını söylemek istiyorum. Dolayısıyla daha uhuletli daha aklıselim, daha medeni kelimelerin seçilmesi lazım. Genel Kurul`da son yaşanan iki olayda gerek grup başkanvekili gerekse kadın milletvekili olarak tepkimi koydum. Bu tip küfür ve hakaretlerle benim şahsi bir çalışma hazırlığım var. Söylenen sözler belli, zabıtlar ortada. O zabıtlarla konuşacağız. Yeni dönemde onları uygulamaya koyacağız inşallah.

Küfür ve hakaret eden milletvekilini afişe edip tekrarının olmamasını sağlamak lazım. İçtüzük`ün gereği neyse onun yapılması gerekir. Partilerin kendi disiplin kurullarını işletmesi lazım. Bireysel olarak da muhalefetinizi, itirazınızı ortaya koymanız lazım. Her olayda itirazımızı koyarsak insan olarak, kadın vekiller olarak bunun tekrarını engelleriz diye düşünüyorum."

"Açık haykırış yapmamız lazım"

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül de geçen yasama yılında milletvekillerinin tasvip edilecek bir üslup kullanmadığını söyledi.

Bu konuda çok rahatsız olduklarını ifade eden Gönül, "Konuyla ilgili gerekli uyarıların yapılması için defalarca Meclis Başkanımıza gittik. Meclis Başkanı uyarıları yaptı, biz kınama yayınladık ama bütün bu uğraşlar çok netice vermedi" dedi.

Gönül, Genel Kurul`da son yaşanan tartışmalarla bu konununun dayanılmaz bir hal aldığının altını çizerek, "Meclis`in kapanmasına yakın son gününde de muhalefet iktidar tüm kadın milletvekilleri, bununla ilgili yeni dönemde bir uyarı yaparak, öyle başlanmasının uygun olacağını konuştuk. İnşallah bunu gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.

"Sadece uyarı yeterli olur mu?" sorusu üzerine Gönül, İçtüzük`teki yaptırımlara dikkati çekti. Bunun dışında nasıl bir yaptırım olabilir diye oturup tartışılabileceğini vurgulayan Gönül,  "Ama bununla ilgili açık haykırışı yapmamız lazım" diye konuştu.

Meclis yönetimini komisyona davet edecekler

Gönül, kadınlar üzerinden bir dil kullanılmasının çok çirkin olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Kullanılan dil, hem ahlak, hem kaba hem bir parlamentere yakışmayacak bir üslupta devam etmesi, son derece rahatsız edici. Bu konuda birtakım yaptırımların, cezaların olması lazım. Çaydırıcılık konusunda bir önlem alınması gerekecek gibi duruyor. Netice alamadığımızda, bizi çaydırıcı ceza verilmesi noktasına götürecek. Özellikle medya üzerinden biz bu dili araştırdık, konuştuk, ne yapılması gerekir vs. Bununla ilgili bir takım mesafeler kat ederken, bu sefer Meclis`te böyle bir şeyin olması içimizi acıtıyor. Önümüzdeki dönem bir araya geldiğimizde gerek muhalefet gerekse iktidar olarak kınamadan uyarıdan daha ileride ne yapılabiliri oturup konşuşacağız. Gerekli önlemlerin alınması için Meclis Başkanılığı, Başkanlık Divanı, grup başkanvekillerini toplantılarımıza davet ederek, gerekli uyarıları yapacağız. Böyle bir düşünce geliştirdik."DEDİ.

 



25.1° / 14.8°
  • BIST 100

    10320,00%1,59
  • DOLAR

    32,24% -0,03
  • EURO

    35,03% -0,07
  • GRAM ALTIN

    2467,52% 0,07
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,00